Doe het Zelf  – Een mindfulness oefening die je nu kan doen: laat los

Pijn en emotionele triggers van vandaag houden je misschien in hun greep tot vanavond laat. Een interessant inzicht over Zelf en ikke heeft het mij altijd makkelijker gemaakt om deze los te laten. We kijken even mee met Ed Halliwell, mindfulness trainer en schrijver.

Zelf en ikke

De waarneming dat we niet het zelf zijn dat we denken dat we zijn, is het hart van mindfulness. We hebben de neiging om onszelf te zien als een vaste identiteit met een vast lichaam onder onze centrale controle. Uit geen enkel onderzoek blijkt echter dat er zo iets bestaat als een onafhankelijke, onveranderlijke identiteit.
Dat wil niet zeggen dat we niet bestaan maar we bestaan niet op de manier waarop we gewoonlijk denken dat we bestaan.

Wat is het alternatief?

Vaak ontdekken deelnemers tijdens een mindfulness training dat er vraagtekens bij onze beleving van identiteit gezet kunnen worden. Dat begint op het moment dat het besef begint door te dringen dat we weliswaar gedachten hebben maar dat wij die gedachten niet zijn. Of dat als er boosheid of teleurstelling is, wij die boosheid of teleurstelling niet zijn. Dat daaraan gekoppelde meestal negatieve gedachten zo maar automatisch opkomen zonder dat we daar enige invloed op hebben. Dan begint een Ik of een Zelf meer op een bundel van tendensen te lijken die zich meer of minder bepaald in een enige richting gestuurd kunnen wordt.

Maar wat moeten we dan nu?

Als we kunnen accepteren dat we niet één vast en onafhankelijk Zelf hebben, wat zijn daarvan dan de gevolgen?
We hebben echt geen volledige controle over ons leven dus laten we onszelf dat niet wijs maken. We kunnen ons lichaam niet de opdracht geven niet ziek of oud te worden. We hebben weinig invloed op onze gedachten en op onze omgeving, enzovoort.

Het enige wat we wél kunnen doen is om de hiermee gepaard gaande ervaringen niet zo persoonlijk te nemen.
En: het maakt niet uit wat er op dit moment gebeurt, aangenaam of onaangenaam, van één ding kunnen we zeker zijn: dat wat er nu is op weg is om iets anders te worden.

 

 

Zeer vrij naar One Mindfulness Practice You Can Try Today: Let It Go! van Ed Halliwel in 2015 in Mindful. Directe link helaas niet meer te vinden.

Bel of mail me als je vragen of opmerkingen hebt.

Volg

Blogs over Mindfullness voor Starters
Facebook pagina Over Mindfulness voor Starters
Alle basistrainingen en coaches mindfulness in Nederland

Foto van illustratie site Growing Mindfulness

Loslaten

Geef een reactie