Wie zit er achter het stuur

Wat denk jij, ben jij de baas over wat je nu doet? Dit is de vraag die gesteld worden aan deelnemers van trainingen mindfulness. En dan laten ze natuurlijk aan de hand van een eenvoudige oefening zien dat jij helaas in zeer beperkte mate bepaalt wat je wanneer je doet…

Ga maar eens na.

Ik ben aan het eten. Voor ik het besef heb ik al het halve bord leeg. En als ik mij dan besef welke handelingen, welke uiterst complexe handelingen ik allemaal al gedaan heb zonder ik er bij betrokken was! Die handelingen voer ik niet uit maar mijn Automatische Piloot!

Nu kan het heeeel handig zijn die Automatische Piloot. Denk bijvoorbeeld aan het autorijden.

Maar het is wat anders als ik het eten met veel toewijding heb klaar gemaakt en ik het bord al leeg heb voordat ik het besef. Ik heb dan niet alleen het eten zonder veel kauwen in brokken doorgeslikt, maar ik heb er vooral ook helemaal niets van geproefd! Ik ben vergeten te genieten van het eten. Ik ben vergeten in het moment te zijn van het eten.

Geef een reactie