Wat is Wat – Retraite –

Je hebt een fiets, een smartphone, een huis, een bank en televisie en je bent er gelukkig mee, niets mis mee. Als je nieuwsgierig bent naar meer dan kun je bijvoorbeeld een retraite doen. In dit soort bewoordingen opent Henk van Voorst, vipassana begeleider van Stichting Sangha Metta de retraite van 7 dagen die ik heb gevolgd.

Hoe het leven er eigenlijk uitziet

Boeddha heeft op een nauwkeurige wijze laten zien dat we elke dag heel druk zijn om op allerlei manieren een gelukzalige staat te bereiken en vast te houden. En dat het ons slecht lukt. Misschien voor een momentje, nooit voor lang: het leven is niet beheersbaar en controleerbaar, er is uiteindelijk altijd sprake ontevredenheid omdat we meer willen, anders willen enzovoort. En er is verval, ziekte en dood. Daar kunnen we weinig aan doen.

Remedie

Boeddha laat ons niet alleen zien hoe wij gewend en verslaafd zijn aan deze manier van leven, hij biedt ook een weg waardoor we kunnen leren zien hoe het echte leven in elkaar zit en hoe we daar vrede mee kunnen hebben. Een weg van ‘bare knowledge’, een weg van leren zien wat er werkelijk is.

Om te leren zien wat er werkelijk is moet opmerkzaamheid, mindfulness ontwikkeld worden. En dat kan alleen maar in stilte. Het moet steeds meer stil worden in je zelf om iets van die weg te leren kennen. En hier zijn nu retraites voor: enkele dagen in stilte zijn en meditatie/oefening doen om steeds meer stil te worden om steeds meer te kunnen zien wat er werkelijk is. Met uiteindelijk een belofte zoals door Hadewych in de middeleeuwen is uitgesproken: wat ervan binnen gevoeld wordt, wat daar aan zoetheid leeft, dat kunnen nog niet al degenen die de menselijke vorm ontvingen u helemaal vertellen….

Er zijn retraites van 3, 7, 10 en meer dagen en worden op verschillende plaatsen aangeboden. Het is van belang aandacht te hebben voor de kwaliteit van de leraar, zeker naar mate de beoefening vordert. Als je daar vragen over hebt, kun je mij bellen.

Schrik niet

Als je belangstelling hebt en je verder oriënteert:

Schrik niet van Boeddha en Boeddisme, het is geen geloof, geen sekte, het is hooguit een beweging met wat rituelen waar je wel of niet aan meedoet. Bijvoorbeeld buigen voor het beeld van de Boeddha in de meditatie ruimte, geen enkel probleem als je dat niet doet.

Schrik niet van de voorgestelde leerweg, deze legt je niets op. Boeddha heeft gezegd ‘geloof mij niet, stel zelf vast wat je opmerkt als je stil wordt’. Het zijn heel nauwkeurige, eenvoudige instructies die je krijgt om tot je eigen inzicht te komen.

Schrik niet van het mediteren waarbij je langere tijd moet zitten. Vaak zitten mensen op een kussentje, maar dat hoeft niet. Je kunt ook liggend mediteren of zittend op een stoel. Zitten op een kussentje komt van zelf wel en zal ook steeds makkelijker gaan.

Je kunt altijd direct met mij contact opnemen met vragen of opmerkingen over dit bericht via 06 2303 5331.

Blogs voor starters, alle mindfulness basistrainingen en coaches in Nederland

Facebook pagina Over Mindfulness voor Starters

Je Hebt Een Fiets, Een Smartphone, Een Huis, Een Bank En Televisie En Je Bent Er Gelukkig Mee, Niets Mis Mee. Als Je Nieuwsgierig Bent Naar Meer Dan Kun Je Bijvoorbeeld Een Retraite Doen

Geef een reactie