Wat is Wat – Ken jij het intiem besef van echte stilte?

We zijn misschien het intiem besef van echte stilte vergeten: stilte is niet de afwezigheid van geluid maar aanwezigheid van bewust naar binnen gekeerd luisteren. Een bijna ondraaglijk gevoel van bitterheid vandaag de dag waar we volume voor autoriteit en lawaai voor spraak houden en schreeuwen in de plaats van inhoud komt.

The Sound of Silence

In brainpickings een recensie van Maria Popova van The Sound of Silence, een rijk geïllustreerd verhaal van een kleine jongen die de schoonheid van stilte leert kennen in het drukke Tokio.

Het mooiste geluid

Hij hoort een straatmuzikant spelen, zo mooi geluid had hij nog nooit gehoord en blijft luisteren. Dan vraagt hij de muzikant wat híj het mooiste geluid vindt en deze antwoord ‘het mooiste geluid wat ik ken is het Geluid van de Stilte’. Geluid van de stilte? vraagt hij en de straatmuzikant glimlacht mysterieus en speelt verder.

Verward en nieuwsgierig gemaakt door dit cryptisch bericht, gaat de kleine jongen op zoek naar het Geluid van de Stilte. Hij gaat op zoek naar de stilste plekken die hij kent maar overal hoort hij geluid om zich heen, nergens vindt hij het Geluid van de Stilte.

Plotseling is het er

Als hij op een dag vroeg op school is en alleen in het klaslokaal een boekje leest, dan ineens hoort hij het. Geen geluid van voetstappen, geen geklets van mensen, geen radio’s…hij kon niet eens het geluid van zijn eigen adem horen. Alles voelde stil in hem. Vredig, net als het landschap na een sneeuwbui. Hij hoorde de Stilte die er al die tijd al is geweest.

Op dat moment leert hij wat we zo gemakkelijk vergeten: die stilte is niet de afwezigheid van geluid, maar de aanwezigheid van een naar binnen luisterend bewustzijn, een afstemming van het oor van de geest en een oriëntatie van de geest in de richting van een zekere innerlijke stilte. Die stilte die we in het U-model van organisatie-ontwikkeling terug zien in de het onderste gedeelte van de U.

Bekijk de recensie van Maria Popova met enkele illustraties.

Bel of mail me als je vragen of opmerkingen hebt.

Volg

Blogs over Mindfullness voor Starters
Facebook pagina Over Mindfulness voor Starters
Alle basistrainingen en coaches mindfulness in Nederland

Foto van illustratie Pixabay

There are many fine things which we cannot say if we have to shout – Henry David Thoreau

Ken Jij Het Besef Van Stilte?

Geef een reactie