Wat is Wat – Doen Zijn

Even ontsnappen aan de dagelijkse race, even ontspannen in de ervaring van dit moment? Een manier om dat te doen is door stilte te omarmen.

Geef me alstublieft een moment van stilte!

Ik vraag regelmatig waarom mensen waarom zij zo graag een mindfulness training willen doen. En de meesten antwoorden dat zij enige tijd in stilte willen zijn.

We leven in een wereld waarin het zelden rustig is. Tijdens een stilte dag hoor je mensen zeggen dat ze nog nooit zo lang achter elkaar met anderen in stilte zijn geweest.

Doen

Onze gewoonte is om bezig te zijn. We leven in een tijdperk waar onophoudelijke, uiterlijke activiteit hoog gewaardeerd wordt en we doen er alles aan om dat te stimuleren.

Deze Doe-Modus is een mooi en bijzonder deel van ons mens-zijn – we hebben zo het vermogen ontwikkeld om ons uit te drukken met anderen, om gedachten en ideeën met anderen te delen en om plannen uit te voeren. Maar als we voortdurend in de Doe-Modus zijn, kunnen we uit balans raken. Als onze aandacht altijd automatisch gericht is op What’s Next? verliezen we het contact met ons kompas, raken we ongemerkt uit koers en merken we signalen niet meer op als het echt fout gaat.

We zijn verslaafd aan snel-snel en angst, volgens Susan Piver. Deze verslaving maakt maakt dat we altijd bezig blijven.

Stilte koestert

Als trainees uiteindelijk de moed hebben om het ongemak van stilte voor lief te nemen en enkele eenvoudige mindfulness instructies volgen, ontdekken ze dat diepe rust snel kan groeien. In deze Zijn-Modus geven we de jacht op activiteiten op en vallen we in de ervaring van dit moment.

Op deze manier in stilte zijn is niet iets flauws, maar een krachtige, tegen-activiteit, een demonstratie van het belang van de Zijn-Modus zonder een andere agenda. Perspectieven van hoe je naar de wereld, jouw wereld kunt kijken verschuiven, dat wat je echt belangrijk vindt heeft de kans zich te tonen, je hebt contact met je kompas.

Wissel steeds van de Doe Modus naar de Zijn Modus 

Bel of mail me als je vragen of opmerkingen hebt.

Volg en deel

Blogs over Mindfullness voor Starters
Facebook pagina Over Mindfulness voor Starters
Alle basistrainingen en coaches mindfulness in Nederland

Foto van illustratie Pixabay

Stilte Koestert

Geef een reactie