Roeland over Mindfulness en Ontspanning

Veel mensen beginnen aan een mindfulnesstraining, omdat ze op zoek zijn naar meer ontspanning en rust in hun leven. En ja, het is waar dat veel mensen ontspanning ervaren door het doen van mindfulness-oefeningen.

Full Catastrophe Living

Een mindfulnesstraining is echter meer dan alleen een ontspanningstraining. Een mindfulnesstraining richt zich vooral op het op een andere manier omgaan met stress.
In ieder leven is stress in enige vorm aanwezig: overbelasting, spanningen met andere mensen, ingrijpende gebeurtenissen, pijnlijke gedachten en emoties. Het standaardwerk over mindfulness, geschreven door de grondlegger van deze methode (Jon Kabat Zinn), heet niet voor niets ‘Full Catastrophe Living’. In het Nederlands is deze titel vertaald als ‘Meditatief Ontspannen’. Beide aspecten komen dus in deze training aan bod: ontspannen, maar ook het zoeken van een manier van omgaan met de stress die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt.

Trainen van aandacht

Een mindfulness-training kan omschreven worden als een aandachttraining. Het gaat bij mindfulness om twee aspecten. Het eerste betreft het leren richten van de aandacht op wat er in het hier en nu is. Het tweede betreft het leren aannemen van een nieuwsgierige en accepterende houding tegenover de ervaring in het hier en nu.

Openheid 

Nare gevoelens als angst, verdriet, boosheid worden vaak door mensen gezien als een probleem dat ‘opgelost’ moet worden. Terwijl dat niet altijd nodig is. Als het lukt om ervoor open te staan, kun je merken dat je die gevoelens kunt ervaren, en ook dat ze vanzelf weer afnemen of verdwijnen. Vaak levert dat minder narigheid op dan het alternatief, namelijk het gevoel bestrijden.

Meditatie

Mindfulness kun je leren met behulp van meditatie-oefeningen. Meditatie is bewust zijn van wat je doet, terwijl je het doet. Door deze bewustwording leren mensen hun eigen ingesleten, automatische patronen (in doen en denken) te herkennen. Daarmee ontstaat er ruimte voor ander gedrag.

Roeland Schaddelee, GZ psycholoog en cognitief gedragstherapeut

Klik op deze link om meer te lezen over mindfulness en mijn trainingen in Bussum
Bel 06-26996310 of mail me als je vragen of opmerkingen hebt.

Facebook pagina Over Mindfulness voor Starters
Alle basistrainingen en coaches mindfulness in Nederland
Ontvang iedere maand alle blogs

Illustratie is foto van site Healthiness

Mindfulness En Ontspanning

Geef een reactie