Roeland over – Wat is meditatie nu eigenlijk?

Wat ben ik nu in wezen aan het doen als ik mediteer? Deze vraag stelt zich steeds weer opnieuw. Of je nu net met mindfulness begint of al heel lang oefent. Jon Kabat Zinn heeft er een kort en krachtig antwoord op: Meditatie is je leven leven alsof het er echt toe doet.

Mediteren is oefening voor het dagelijks leven

Aandachtig aanwezig zijn, wakker-zijn zijn kwaliteiten die je helpen op te merken wat er werkelijk toe doet. Dit is wat waar mindfulnesstraining over gaat. Bij meditatie trek je je niet terug uit het leven. Meditatie is een tijdelijk staken van je werkzaamheden en het contact met anderen zodat je in een overzichtelijke oefensituatie kan trainen het leven voller aan te gaan.

Je bent meer dan je denken

We denken zoveel dat we op een gegeven moment het verschil niet meer waarnemen tussen onze gedachten over het leven en het leven zelf. Het denken creëert een sluier waardoor we de werkelijkheid niet meer helder zien. Mindfulness en meditatie kunnen je weer in contact brengen met de ervaring dat je meer bent dan alleen je denken.

Wat is echt belangrijk?

Stel je voor je hebt nog maar 36 uur te leven. Als je je dit levendig voorstelt prikt het door al je gedachten waar je leven over gaat heen. Het richt je aandacht op de vraag wat echt belangrijk is. Het gevaar is dat je over deze vraag ook weer gaat ‘nadenken’: wat doet er echt toe? Resultaat is verwarring. Wat is echt waar? Wat is bedacht?

Het lichaam als startpunt

Waar dan te beginnen met dat ‘leven alsof het er werkelijk toe doet’? Je hoeft niet ver te zoeken. Of zoals John Kabat Zinn zegt: je hoeft er niet de Mount Everest voor te beklimmen. De wijsheid die je zoekt is “closer than close”: heel dichtbij. Het zit in déze ademhaling.

Een goed startpunt voor mindfulness is je eigen lichaam. We kunnen leren om onze aandacht af te stemmen op ons eigen lichaam. Men zegt wel ‘het lichaam liegt niet’. We kunnen leren waar te nemen hoe het lichaam reageert op andere mensen, op de veranderende omstandigheden van ons leven en op onze eigen gedachten. Daarmee slaan we de basis voor een leven dat een belichaming is van helderheid, wijsheid, vriendelijkheid en welzijn.

Meer inspiratie?

De inspiratie voor dit blog is ontleent aan deze video van John Kabat Zinn – de grondlegger van de mindfulnesstraining. Hoor en zie het hem zelf vertellen.

Mindfulnesstraining

Hier vind je meer informatie over mijn mindfulness trainingen en contact gegevens.

Roeland Schaddelee

Laatste Kans Over Mindfulness

Geef een reactie