Mindfulness is niet meer dan een handige truc om je mentale scherpte te verbeteren zodat je nog rijker en succesvoller kan worden.

Mindfulness zal leiden tot een wereld vol met sluipschutters die ‘aandachtig’ kunnen doden en met aandacht nog roofzuchtiger kunnen zijn dan Gordon Gekko uit de film Wall Street. Met andere woorden, mindfulness belooft je een betere rover te worden.

Het zit anders

Een ervaren en goed opgeleide trainer laat je tijdens een mindfulness training niet alleen zien wat mindfulness als alleen-maar ‘aandacht’ als focus is. Hij of zij zal je ook laten zien en laten ervaren hoe aandacht zich spontaan en natuurlijk kan ontwikkelen tot een bredere bewustwording en nieuwsgierigheid. Deze bredere bewustwording en nieuwsgierigheid laten je zien hoe je je verbindt met andere mensen, de gemeenschap, de samenleving en de planeet. En hoe je daar wel of niet verantwoordelijkheid voor neemt.

Dus mindfulness geeft ruimte om je onderliggende waarden die je leven in de hitte van het moment sturen, te herontdekken, te onderzoeken en eventueel te vernieuwen.
Tijdens een training worden er geen ethische keuzes gedicteerd, maar een mindfulness-training blijkt je in een betere positie te brengen om dergelijke keuzes te maken voor jezelf.

Mindfulness om alles uit jou als werknemer te persen

Sommige mensen zeggen dat mindfulness-programma’s niet meer zijn dan tools om meer uit de werknemers te persen door hun focus met een training te verbeteren waardoor ze beter zullen presteren.
Dit standpunt wordt eigenlijk zelden ingenomen door mensen die zelf een training hebben gedaan.

Hoe het wel zit is voor ieder van ons simpel: de meesten van ons werken ergens, willen meer van het werk genieten en willen beter worden in het werk. Waardoor automatisch de prestaties beter worden.
Ja, misschien kijken sommige werkgevers wel op de eerste plaats naar de onderste regel. Maar het belangrijkste is dat zij weten dat wij als medewerkers voelen dat ons werk de moeite waard is en dat onze werkplek een goede plek is om te zijn en aansluit bij onze eigen waarden en ethiek. Dát is wat tijdens een training mindfulness binnen het bedrijf aan de orde komt. Want ook bij een dergelijke training komt er ruimte voor om de onderliggende waarden van jezelf in relatie tot je werkplek en het bedrijf te herontdekken, te onderzoeken en eventueel te vernieuwen.

Zie ook

Mindfulness in bedrijf bij Wibo Koole of Kees Klomp.
Kijk hier als je een mindfulness trainer bij jou in de buurt zoekt op plaats, datum en kosten.

 

Vrij vertaald naar Barry Boyce Things what people get wrong about mindfulness
Mindfulness Zal Leiden Tot Een Wereld Vol Met Sluipschutters Die ‘aandachtig’ Kunnen Doden En Met Aandacht Nog Roofzuchtiger Kunnen Zijn Dan Gordon Gekko Uit De Film Wall Street.

Geef een reactie