Mindful luisteren deel 1/2

Mindfulness is óók een hype, toch? Je kunt niets meer gewoon doen. Alles moet mindful. Mindful eten, mindful parenting, mindful sex, enzovoort.
Ik ben nogal geïnteresseerd in mindful luisteren. Ik las daar laatst een stukje over. Wat ik geleerd heb tot nu toe over de eerste stap: creëer allereerst een moment waarop je echt de tijd kan en wilt nemen om goed te luisteren. Maak daar met de ander een afspraak over.

Een open deur? Laten we zeggen: die deur klemt nogal eens. Althans bij mij. Die deur klemt als ik vergeet éérst echt aandacht te hebben voor mijzelf en dan maar half en half kiezen nu-heb-ik-even-de-tijd-voor-jou.
Als ik echt wil luisteren dan moet ik er ook helemáál voor kiezen. Om dat goed te doen ga ik zitten en ga ik bewust adem halen. Ik stap bewust uit mijn gedachtenstroom. Even contact opnemen met mijzelf, noem ik dat. Hoe het op dit moment met mij is. Wat er op dit moment is.

Dat is een moment van beoefening van mindfulness, aandacht hebben voor dit moment. En dat hoeft allemaal niet lang te duren, drie minuutjes is al heel wat. En dan kan ik daarna écht bepalen of ik tijd wil en kan maken om naar de ander te luisteren.

Als je het nog nooit gedaan hebt, gewoon eens doen. Binnenkort komt er ook nog een instructie van op de site. Je zult misschien merken, er gebeurt een klein wonder.

Geef een reactie