Mindful Activisme

Als je op je werkplek goed luistert, hoor je de cijfers ruizen. Percentages, graden, procenten, quota. Ziekteverzuim, rendement,  bezetting, verkoop, unieke bezoekers, de volle 100 of meer procent waarvoor we willen, horen, moeten gaan. Getallen zijn de lianen van de kantoorjungle. Lantaarntjes van hoop in het leven.

Waarheid?

Gaat het met getallen over waarheid? Het gaat vooral over ´nooit genoeg´. Het gaat over de taal van cijfers, de enig overgebleven gemeenschappelijke taal volgens Bas Heijne.

A Full Mind in plaats van Mindful

Duidelijk is ook dat cijfers vooral in je kop zitten. In je kop leiden die cijfers niet alleen een geheel eigen leven maar zijn deze cijfers ook in staat ons op de een of andere manier in te palmen. We denken cijfers, we worden cijfers en gedragen ons dan ook makkelijk als cijfers. Koel, hard en vooral berekenend.
.
Lees ook

Niemand wil dit

Niemand wil dit echt. Niemand zegt als het ziekteverzuim 1% en het rendement 100% is : “dan heb ik een gelukkig leven”. Niemand zegt daar doe ik het allemaal voor. We belijden in plaats daarvan keurig met woorden dat het bij cijfers natuurlijk niet om de essentie gaat. Maar waar het dan wel om gaat, daar hebben we nauwelijks woorden voor.
Als we willen praten over de waarde van schilderij, waar hebben wij het dan het liefst over? Over de artistieke waarde, wat het met je doet, wat ermee wordt uitgedrukt? Of over de marktwaarde?
Als we willen praten over waarde van het leven, waar hebben we het dan het liefst over? Toch niet over hoeveel geld we hebben of over hoe groot het huis is? Voor de essentie van het leven, hebben we nauwelijks woorden. Mindfulness biedt een alternatief voor het opnieuw leren kennen en uitdrukken van jouw immateriële waarden. Mindfulness biedt een mogelijkheid om het leven zoveel mogelijk te leren beleven in elk moment. Zoals een mevrouw van 88 het zo mooi verwoordde: “Oh, ik heb mijn momenten gehad, en als ik het nog eens over zou mogen doen zou ik er meer hebben. Ik zou in feite proberen niets anders te hebben. Alleen maar momenten, het ene en het andere, in plaats van zoveel  jaar op elke dag vooruit te lopen.”
Zij zou zich niet zo druk maken over cijfers….. Ga jij ook voor díe volle 200%?
.
.
Dit artikel is ondermeer gebaseerd op de volgende twee columns:
– Die van Japke-d in de rubriek Jeukwoorden in NRC ‘Ga jij er ook met de volle 200 procent voor?’ in de rubriek Jeukwoorden van Japke-d in NRC
– En de column van Bas Heijne in dezelfde krant onder de titel ‘Kwaad geweten’ van 7 augustus 2015
Overal Hoor Je De Cijfers Ruizen. Gaan Zij Over Een Essentie Van Ons Leven?

Geef een reactie