Love Songs for Robots

De Canadese sing-songwriter Patrick Watson verdiept zich in kunstmatige intelligentie. ‘Zoveel anders dan robots zijn we niet’ zegt hij in een interview met Amanda Kuyper in NRC.
De titelsong van zijn nieuwe album Love Songs for Robots beschrijft hoe emotionele gevoelens mechanische reacties kunnen worden. Hoe je brein connecties maakt die je niet onder controle hebt. 

‘Stel dat je je vroeger ergens rot over voelde. Terwijl er ook een gele paraplu in de kamer staat. Vijftien jaar later voel je je plots doodongelukkig en je weet niet waarom. Het enige is dat er een gele paraplu in de kamer is. Die gele paraplu heeft die connectie weer gemaakt en dat heb je niet onder controle.’

Je beseft niet dat je een mechanische, geprogrammeerde emotionele reactie hebt op die gele paraplu. Dat geldt vaak ook voor onze reacties op zwart, islam, terrorist. Maar soortgelijke  reacties zijn ook onderdeel van al onze dagelijkse activiteiten.
Dat maakt ons niet heel anders dan een robot!

Deze automatismen zijn een specifiek onderdeel van een 8 weekse mindfulnesstraining. Niet om deze automatismen te veroordelen (ze hebben óók hun nut) wel om je van deze reacties bewuster te worden zodat je zelf aan de knoppen kunt zitten als je dat wilt. Zie ook Zelf aan het roer!

Wil je aan de slag om de knoppen zelf in handen te houden als het gaat om je balans in je leven en werk? Hier vind je alle 8 weekse mindfulness trainingen in Nederland op plaats en datum

Patrick Watson trad 25 november op in Paradiso Amsterdam.

Mindfulness Training Voor De Robots In Ons

Geef een reactie