Je komt het overal tegen: mindful hamburgers eten, mindful omgaan met huisdieren, mindful dit en mindful dat.

Het grote geld verdienen met mindfulness. Of hoe trendy iets verkeerds van het goede kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijk, biologisch, groen, holistisch. Dat geldt nu ook voor mindfulness.

Het grote geld verdienen met mindfulness

Zodra een woord trendy is en te veel gebruikt wordt, gaat het schuren en wordt het een beetje vervelend. Maar dat betekent niet dat het woord biologisch nergens meer voor staat of de begrippen natuurlijk of holistisch.

Zo is het ook met mindful of aandacht. Iedereen voelt waar het zo ongeveer over gaat, meestal aangevuld met wat losse frasen uit een artikel zus of zo. En dat leidt natuurlijk tot veel misvattingen en pogingen van mensen om snel geld te verdienen aan het begrip mindful. Zelfs grote kranten als The New Yorker, The Guardian en The Huffington Post beweren dat mindfulness het nieuwe Grote Geld is.

Au

Helaas, ik ken geen mindfulness leraar die een meer dan een gemiddeld inkomen heeft. En de meesten hebben er, net als ik, een baan bij.

Verkoop of voet tussen de deur

Het gevaar van de over-commercialisering van meditatie is reëel. Het probleem is niet zozeer het geld. Enige verkoop moet ook gewoon plaatsvinden. Aan iedereen die met mindfulness is begonnen is het ooit op een of andere manier verkocht.

Het opdringen – dát is het echte gevaar. Mindfulness wordt gepresenteerd als een wondermiddel, met een gelikte taal, alsof je door vijf minuten rustige, aandachtige ademhaling getransformeerd wordt tot een ander mens en een kenner van mindfulness.
Dat is echt te mooi om waar te zijn. Mindfulness is een serieuze zaak, mindfulness leren is trainen, mindfulness trainen is van de lange adem. Daar moet je echt zin in hebben.

Lees ook

Waarom mindfulness bij jou niet werkt, vergeet vooral niet het commentaar van een trainer.

Kijk hier als je een mindfulness trainer bij jou in de buurt zoekt op plaats, datum en kosten.

Het Trendy Imago Van Mindfulness Doet Mensen Denken: O Daar Doe Ik Wel Aan Mee, Dat Doe Ik Wel Ff

Geef een reactie