Wat is Wat – Zen door App 2

Kan dat wel, mindfulness uit je smartphone? Eerder gingen we al in op de mogelijkheden van apps. Conclusie: allemaal mooi en prachtig, ook bij een app moet je het hebben van discipline. Eén keer per dag enkele minuutjes is best een goede start.

Groep, individueel of app

De mindfulness basistraining wordt meestal gedaan in een groep. Je kunt er voor kiezen je aan te sluiten bij een groepstraining, er zijn legio mogelijkheden, zie hier voor de data van alle groepstrainingen in Nederland.
Anno 2017 neemt de belangstelling voor online/app leertrajecten toe. Eerder somden we de volgende apps op voor een mindfulness training:

  • Headspace heeft een meditatie app met zo’n 8,5 miljoen gebruikers. Ze hebben ook een kinderversie. De eerste tien sessie van tien minuten zijn gratis daarna betaal je voor 95 euro aan een jaarabonnement. Dit is dus geen mindfulness  training maar meditatie ondersteuning.
  • Calm is de eerste week gratis. Daarna betaal je voor een jaarabonnement 60 euro.
  • VGZ Mindfulness Coach. Nederlands talig en gratis, ook bruikbaar voor mensen die niet bij VGZ verzekerd zijn. Begeleide meditatie oefeningen en informatie over mindfulness. Volgens van Noort ziet deze app er wat simpeler en minder geavanceerd uit.

Maar er zijn ook nog andere interessante mogelijkheden

Mindful Mentor
De app Mindful Mentor is ontwikkeld door de Nederlandse trainer Esther Mosterd. De app bevat 13 fases: 38 handige samenvattingen van theorie, meditaties en oefeningen, 19 gesproken audiobestanden, 15 begeleide meditaties, 12 inspiratievideo’s en vele concrete oefeningen. Elk van de 13 fases bestaat uit een gedeelte theorie (gesproken en geschreven), diverse meditaties, een passende TED-Talk inspiratievideo en oefeningen.
Professionele aanpak, mooie look and feel. Dit is een echte, gedegen mindfulness training gebaseerd op het programma voor groepstrainingen.
Voor de training moet je minimaal 2 maanden uittrekken voor verdieping in de oefening.
De app laat je vorderingen zien: afvinken, dat is stimulerend.
Kosten € 7,99 voor het totale programma all-in. Voor een inkijkje ga je naar Mindful Mentor.

Online-training Itam
Ook een langdurende mindfulness training. Gedurende 8 à 12 weken oefen je 6 dagen per week, 2 keer telkens 10 minuten per dag. De oefeningen gebeuren veelal zittend of liggend.
Professioneel, internationale look and feel. Gedegen training niet gebaseerd op mindfulnessprogramma voor groepen.
Deze online training is een samenwerking tussen Itam en het Mindfulness Center in Zweden. Het programma werd in klinische context gebruikt bij 100 personen met chronische pijn. Het resulteerde in een significante toename van de levenskwaliteit voor de deelnemers. Er was een afname in de intensiteit van pijnklachten en in de gerelateerde stress, en er was een groter gevoel van controle.
Kosten €75. Hier vind je een introductie film en voorbeelden.

Doe het nog meer smart: combineer het een met het ander

Mijn ervaring met online pakketten is dat een regelmatige, persoonlijke afstemming met een ervaren mindfulness trainer eigenlijk wel noodzakelijk is: je staat al snel op het verkeerde been binnen een leertraject mindfulness. Dat gebeurt niet alleen snel bij groepstrainingen waar de neuzen eens per week weer de goede kant op gezet worden, maar ook bij intensieve retraites waar elke dag afstemming plaats vindt. Met een eigen leertraject via app of online is de kans dus ook groot dat je er nét even naast komt te zitten. Dat is jammer want dan ga je misschien de essentie voorbij.
Om de kans dat je er net even naast komt te zitten te verkleinen, kun je je eigen leertraject ook blended vormgeven: je combineert een individuele, mindfulness coach met een app of online pakket. Vind hiervoor bijvoorbeeld een mindfulness coach bij jou in de buurt op het overzicht van mindfulness coaches.

Aandachtspunten

  • 2 of 3 gesprekken kunnen al voldoende ondersteunend werken
  • gesprekken kunnen zowel face-to-face als telefonisch of via Skype plaats vinden
  • gesprekken kunnen ook gecombineeerd worden met mail. Bv door je bevindingen van een oefening naar de coach te sturen zodat je hierop feedback krijgt.

Succes!

 

Bel of mail me als je vragen of opmerkingen hebt.
Facebook pagina Over Mindfulness voor Starters
Alle basistrainingen en coaches mindfulness in Nederland

Foto van illustratie NRC zie Zen via App 1

Zen Met App? Artikel NRC 4 Oktober Wouter Van Noort

Geef een reactie