Is mindfulness een religie in vermomming? Of is het nieuwe Haarlemmer Olie, goed voor alles wat er mis met je is?

Mindfulness fixt dat wat mis met je is!

“Wat is er mis met mij? Waarom kan ik dit niet goed doen? Ik ben er zo slecht in. Ik ben gewoon helemaal slecht. Mijn geest is een grote puinhoop! Al die anderen zijn veel beter.”
Iedereen die ooit heeft gemediteerd of iets nieuws heeft ondernomen – gitaar spelen, vader of moeder worden, snowboarden – heeft dit soort gedachten door het hoofd spelen. Vaak herhaaldelijk en in een neerwaartse spiraal die eindigt met: “Hier ben ik niet geknipt voor. Ik kan dit niet. Ik stop.”

Van jezelf op de kop geven krijg je vooral builen

Het is een vreemde eigenschap die wij mensen hebben. We willen onszelf graag op de kop geven. Wij zeggen, “het probleem met mij is … dat ik te veel afgeleid, te snel, te negatief, te spacy ben, etc.”
Als dan mindfulness aan de orde komt als mogelijk Reddende Engel, wordt al snel gedacht dat we deze problemen met mindfulness kunnen oplossen. Door mindfulness kunnen we onze hoofden stofzuigen en leeg maken van denken. We zullen tot rust komen met mooie fluitmuziek.

Maar zo is het niet

Mindfulness is niet volgens een bepaald recept iets oplossen. Mindfulness is een verkenningstocht. We onderzoeken de werking van onze geest, zoals bijvoorbeeld:

  • Sensaties zoals lucht blazen op onze huid, een overheersende geur of de beweging van de ademhaling.
  • Emoties zoals ergens van houden, iets of iemand haten of juist naar iets of iemand hunkeren.
  • Gedachten die voortdurend door onze hoofd spelen en ons verleiden.

Surfen óp de golven in plaats van erin….

De praktijk van mindfulness is nieuwsgierig zijn over wat er gebeurt in onze geest. Daardoor leren we de geest beter kennen en leren we beter te navigeren met onze gedachten en emoties. Door oefening krijgen we daar meer meer stabiliteit in – zoals je hebt geleerd bij het leren fietsen of schaatsen. Je leert je geest te ervaren als iets waar je zelf iets mee kan doen. Je hoeft er niet aan overgeleverd te zijn! Je kunt zelf wat doen als je geest piekert, angstig is, ontevreden is, enzovoort.

Zie ook
Mediteren voor beginners, een instructie van 2 minuten die mooi op deze tekst aansluit.

Kijk hier als je een mindfulness trainer bij jou in de buurt zoekt op plaats, datum en kosten.

 

Vrij vertaald naar Barry Boyce Things what people get wrong about mindfulness
Mindfulness Is Vooral Onderzoek. Met Mindfulness Wordt Er Niets Opgelost, Echt Geen Haarlemmer Olie!

Geef een reactie