Wat is Wat – Gedachten gedragen zich als geuren

Onze gedachten kunnen nuttig én heel erg lastig zijn. Om het verschil tussen beide te ontdekken is het nodig gedachten als gedachten op te merken en dat is niet zo eenvoudig. Gedachten gaan razendsnel en kunnen ons zo meesleuren in een gedachten-treintje dat je vergeet in je gedachten te zitten in plaats van er naar kijken. Je ziet eerst een zomerse kleur shirt van iemand vervolgens denk je aan mooi weer en denk je aan je vakantie. En voordat je het weet zit je op een terras op Ibiza. Binnen een seconde ben je vér weg…Ver weg van waar je nu bent.

Leuke en minder leuke treintjes

Zo’n gedachten-treintje naar Ibiza is natuurlijk heel leuk en kan je lekker in weg dromen. Maar er zijn ook gedachten-treintjes die heel onplezierig zijn. Als je je rot voelt, komt er zo maar een gedachte binnen als ‘Ik doe het niet goed’ en dan kan er heel makkelijk een treintje ontstaat als ‘gister ging het ook al niet goed’ tot ‘het gaat nooit goed’, ‘ik ben slecht’ en ‘ik deug nergens voor’.

Beide treintjes hebben één ding gemeen: ze gaan niet over hier en nu

Beide treintjes hebben één ding gemeen: ze hebben weinig met de werkelijkheid te maken van dit moment. Want je zit op dit moment in een intercity, je voelt je billen op de bank en je voeten op de vloer, je voelt de beweging van de ademhaling, je hebt het een beetje warm met je jas aan, maar je voeten zijn nog koud. Je stemming is vrolijk of verdrietig en je gaat eens na waar en hoe je dat in je lichaam kunt voelen. En natuurlijk doen gedachten steeds weer een poging om je af te leiden maar je merkt dit steeds makkelijker op en je probeert duidelijk te krijgen wanneer ze dat precies gaan doen en waarom.

Gedachten gedragen zich als geuren

De Boeddhistische zienswijze op zintuigen heeft mij geholpen een beetje gevoel te krijgen voor wat gedachten zijn en hoe ze zich kunnen gedragen. De psychologie van het Boeddisme ziet de mind als het zesde zintuig en is als zesde zintuig de poort waar gedachten binnen komen. Net zoals de neus de poort is waar geuren binnen komen is volgens deze zienswijze de mind de poort waar gedachten tot ons komen. We hebben weinig invloed op wat er binnen komt. Geuren komen en gaan, gedachten komen en gaan. Zoals de wolken langs de hemel schuiven. We kunnen niet eens 5 minuten niet denken aan een gele olifant als we dat niet willen.

Mental Meteorology

Met deze achtergrond wordt het artikel van Mark Bertin in Mindful interessant. Dit artikel gaat niet alleen over gedachten maar ook over automatische gedachten patronen/treintjes die je gelukkig en minder gelukkig kunnen maken. Met interessante eye-openers:

  • Geloof niet alles wat je denkt
  • Gedachten zijn slechts gedachten
  • En ik voeg er aan toe: jij bent je gedachten niet, net zo min als jij de geuren bent die je ruikt.

Er worden diverse voorbeelden gegeven hoe gedachten werken.

Oefening: kijken naar de wolken

Om meer zicht te krijgen op wat gedachten zijn en hoe die werken zijn er diverse oefeningen. Eén daarvan is een oefening waarbij we onze aandacht richten op het komen en gaan van de gedachten. Zoals wolken die langs de hemel schuiven, komen en gaan. Bij deze oefening probeer je de ruimte te vergroten tussen de gedachte zelf en je reactie op de gedachte.

Voorbeeld

Je start met de oefening en je doet je ogen dicht. De eerste gedachte zou kunnen zijn ‘hoe moet ik dit in vredesnaam aanpakken?’ en je merkt op dat dit dus een gedachte is zónder dat je vervolgens de vraag probeert te beantwoorden. De gedachte verdwijnt en er komt weer een nieuwe gedachte. En dat gaat maar door en kan razendsnel gaan.

Als je hier een beetje zicht op krijgt kun je kijken wat voor soort gedachten het zijn die steeds komen. Zit er een bepaalde lijn in?

Bekijk het artikel van Mark Bertin in Mindful – Engelstalig.

 

Het maakt niet uit hoe langzaam je vooruit komt, zolang je maar niet stopt – Confucius

 

Bel of mail me als je vragen of opmerkingen hebt.

Volg
Blogs over Mindfullness voor Starters
Facebook pagina Over Mindfulness voor Starters
Alle basistrainingen en coaches mindfulness in Nederland

Foto van illustratie Pixibay

Gedachten Gedragen Zich Als Geuren

Geef een reactie