Hou toch op met je mindfulness

Hoe schrijver Paulien Derwort in NRC notabene maar wat roept over mindfulness en de plank nog behoorlijk raak slaat ook!

‘Wie een knoop in zijn buik heeft van ellende wordt in mindfulness geleerd deze knoop wel te voelen maar er niets mee te doen. Symptoombestrijding dus. Laat mij gewoon een potje janken, de stress van mij af schreeuwen of woedend de borden door de kamer smijten’, aldus betoogt Paulien Derwort in Ga toch weg met je mindfulness.

Hierover is door Michael Dean van Leeuwen een discussie gestart op Linkedin. Hij vroeg een reactie aan de mindfulness trainer Dick Koenis. Hieronder zijn reactie:

‘Mindfulness zegt niet dat je niets moet doen met die knoop van ellende in je buik. De uitnodiging van mindfulness is een bewuste keus te maken wat je met die knoop gaat doen. Stap niet automatisch over de knoop heen, schakel niet automatisch over naar afleiding, schakel niet automatisch over naar het zoeken naar een beter geluksmoment in het straks. Dat is de boodschap van mindfulness. Ken je knoop en maak een bewuste keus wat hiermee te doen.’

Je zit op de lijn van mindfulness, Paulien. Wat is dan nog je punt?

Interessant in het betoog van Paulien Derwort is daarom haar oproep om aandacht te hebben voor pech in het leven zoals Paulien dat noemt. Iedereen is volgens haar zo druk met het idiote zoeken van geluk dat de pech wordt overgeslagen. Hiermee zit ze helemaal op de lijn van mindfulness! Want, inderdaad iedereen is zo druk met het zoeken van geluk dat de pech, de knoop wordt overgeslagen. Dus Paulien wat is je punt?

Discussie wordt hopelijk vervolgd.

Lees ook:
Heb je het te druk, dan ben je een sukkel
Een kompas voor de sukkelaar

Maar ook:
Waarom mindfulness niet werkt

Als je je eigen licht eens wil opsteken, doe het dan wel goed en volg een basistraining voor een goede start.
Kies een basistraining bij jou in de buurt. Een onafhankelijk overzicht van meer dan 500 basistrainingen op plaats en datum.

Hou Toch Eens Op Met Je Mindfulness

Geef een reactie