Geven, de natuurlijkste zaak van de wereld

Het is een bijzonder onderzoek om steeds weer opnieuw vast te stellen wat mij blij maakt. Hebben, hebben, hebben, of geven, geven, geven.

Mijn collega Kees Klomp, groei adviseur zegt hierover:
Als je op een kale vlakte een vijver graaft en wat boompjes plant groeien de boompjes uit tot bomen en ontstaat er een mini bosje of bossage waarin allerlei insecten, vogels, vissen, kikkers en salamanders huizen. Een stukje natuur dat lijkt alsof het er altijd al geweest is.
De wording van dat bosje kan je veel leren over geven. Als je er bewust bij stil staat, kun je zien en misschien wel ervaren in het moment dat de natuur geeft en geeft en geeft, en hoe er uit deze overvloed een bloeiende, bruisend geheel ontstaat. ‘Geef de natuur de tijd en ruimte, en alles groeit vanzelf. Door generositeit, omdat de natuur zich geheel en volledig geeft. Natuur is generositeit in optima forma en het levend bewijs dat geven de natuurlijkste zaak van de wereld is’ aldus Kees Klomp.

En ik kan merken dat geven mij blijer maakt dan hebben. Het lijkt inderdaad wel natuurlijker. Maar dat hebben zit ook in mij vast gekleefd. Daarom ben ik graag opmerkzaam hoe, wat, waar, wanneer het hebben kleeft en plakt. Dan blijf ik zelf meer de baas en niet het hebben. Op zo’n manier ben je met mindfulness bezig. En dat kan je leren.

Reageer of vraag via contact@overmindfulness.nl

Over mindfulness – Geven, de natuurlijkste zaak van de wereld

Geef een reactie