Wat is Wat – Gevangenis of Mindfulness

De keus is voor de meesten makkelijk, maar voor de trainer levert dat wel problemen op: hoe geef je training mindfulness als dat ver buiten de comfort zone zit van de deelnemers? Ik ben er als trainer wel benieuwd naar. Michelle DuVal, mindfulness instructor and director of The Mindful Center in Albuquerque toont ons een inkijkje.

Deelnemers: verslaafde recidivisten

De groep waar het hier om gaat zijn mensen die bij herhaling dronken achter het stuur zitten. Binnen het Amerikaans project van Michelle DuVal wordt een langdurig mindfulness programma aangeboden als alternatief voor gevangenschap. Dit programma geeft deze mensen nieuwe vaardigheden om met verslaving om te gaan.

Weerstand

Deze specifieke groep is anders dan een open training waar gemotiveerde mensen aan deel nemen. Het zijn meestal mannen, velen met een ‘gang’ achtergrond. Hun weerstand is groot, er is een grote angst om dom gevonden te worden en zijn daarom erg op hun hoede. Meditatie zit bepaald niet in hun comfort zone….”Dat is eigenlijk niets voor mij”, “dat past helemaal niet bij mij, ik ben te onrustig” enzovoort. Meer uitingen van weerstand.
Mensen mindfulness leren is één ding, mensen mindfulness leren die niet willen is iets heel anders.

Aanpak

Michelle DuVal leert hen vakkundig gebruik te maken van hun mind. “Niemand heeft hen ooit iets geleerd over hun eigen mind. Niemand heeft hen ooit laten zien dat ze iets te zeggen hebben over waar hun hoofd vol van is.” Ze leert hen wie zij zijn van binnen en hoe ze zichzelf in de hand kunnen houden in de rest van hun leven. DuVal aan de deelnemers: “ik doe je een aanbod, wat je ermee doet is jouw keuze. Ik vertrouw erop dat je doet wat je moet doen met deze training.” Vanuit dit uitgangspunt leert zij iedere week een andere MBSR techniek, zoals de bodyscan, adem-meditatie en oefeningen met craving en weerstand.

Reactie op Stress

Ook bij deze groep recidivisten is stress-beheersing essentieel. Ze grijpen naar alcohol of andere middelen in stressvolle situaties en hebben nooit geleerd hoe ze zichzelf op andere manier kunnen kalmeren.

Tijdens de training leren de deelnemers wat er ‘van binnen’ gebeurt als de stress oploopt en hoe ze voortaan in een dergelijke situatie kunnen handelen: “je kunt dan een biertje of twee of 12 nemen of je kunt een minuut van meditatie nemen: voelen hoe je zit, staat of ligt en hoe de beweging van de ademhaling gaat. Eventueel vijf keer diep ademhalen. En wat een enorm verschil dat maakt.”

Resultaten project

De response van zowel de recidivisten als van de professionals die met hen werken is groot en de weerstand neemt volgens DuVal af. Het besef Damn, this makes sense! breekt door.
Daarnaast beschrijft DuVal resultaten zoals in de wetenschappelijke literatuur veelvuldig zijn aangetoond bij het volgen van een MBSR training.
Cijfers vind ik bijna niet in dit artikel.

Mijn Conclusie

Niet heel veel nieuws onder de zon, wel een stimulans om weerstand van recidivisten en/of verslaafden te weerstaan met een lucratieve ruil én de uitnodiging meer van zichzelf te leren kennen en zo de hand te hebben in dat waar hun hoofd vol mee zit.
Dat deze training niet alleen groepsgewijs plaats vindt maar ook individueel gemonitord wordt zal een belangrijke bijdrage leveren aan resultaat.

Benieuwd

Ik werk als verpleegkundige in de verslavingszorg en ik ben wel benieuwd naar ervaringen die aan deze bevindingen iets toevoegen.
Daarnaast ben ik op zoek naar een bestaande of nog te ontwikkelen setting waar mindfulness richting vipassana de enige en echte basis is om te leren omgaan met verslaving bijvoorkeur in klinische setting.

 

Bekijk zelf het artikel in Mindful.

Bel of mail me als je vragen of opmerkingen hebt.

Volg

Blogs over Mindfullness voor Starters
Facebook pagina Over Mindfulness voor Starters
Alle basistrainingen en coaches mindfulness in Nederland

 

Het maakt niet uit hoe langzaam je vooruit komt, zolang je maar niet stopt

Confucius

Gevangenis Of Mindfulness Over Mindfulness

Geef een reactie