De automatische piloot

De Automatische Piloot speelt een grote rol bij veel van onze activiteiten. Maar eigenlijk is de invloed van de Automatische Piloot nog veel groter: de Automatische Piloot zit ook in ons denken. En daar is veel moeilijker grip op te krijgen.

Voordat ik het weet beoordeel ik de caissière als goed of fout. Als eng of aantrekkelijk. Zo ook dat wat een collega, leidinggevende of partner doet of zegt of hoe hij of zij eruit ziet….

Deze neiging heeft evolutionair haar voordelen: het is handig direct te schakelen als er een tijger op je pad staat. Maar in onze westerse wereld van de 21e eeuw ligt dat wat anders.

Doordat ik dat wat op ons pad komt direct te beoordelen als niet goed, niet juist, verkeerd, ben ik niet alleen minder aanwezig in het moment. Het leidt dit ook tot automatische acties, emoties, stemmingen waarvan ik mij kan afvragen of ik dat wel wil.

Geef een reactie