Bewust zijn. Pardon?

Ervaar in een split second wat met ‘bewust zijn’ bedoeld wordt.

Je kunt je bewust zijn dat je een man of een vrouw bent. Je kunt je bewust zijn dat je deze tekst nu leest. Dit zijn vormen van bewust zijn die we kennen. Bij mindfulness gaat het om er bewuster te zijn. Dat is nu echt een ander verhaal.

Doen en zijn

Als je je tanden poetst, kun je je bewust zijn dat je je tanden poetst. ‘Ik poets mijn tanden’ en je weet dat je dat doet.
Bewust zijn in het tandenpoetsen is wat anders. Bij het bewust zijn in het tanden poetsen doe je alle bewegingen bewust. Je wéét dan dat je je hand uitstrekt, je vingers één voor één spreidt om de tube tandpasta te omvatten, de andere hand beweegt naar de tube, de vingers op juist deze manier spreidt om de dop te pakken en open te draaien met een bepaalde druk vanuit je vingers en juist déze draaibeweging, gevolgd door een tweede beweging enzovoort.

Wat levert dat op?

Tsja, dat is eigenlijk niet in woorden uit te drukken. Elke keer als ik dat doe gebeurt er een wondertje. Het verveelt nooit en het is altijd anders. Alleen moet ik mij er wel de tijd voor gunnen…..

Wees sceptisch, maar probeer het zelf!

Probeer het zelf eens. Wees sceptisch naar dit soort zweverigheid maar vorm je eigen oordeel:

  • Neem er de tijd voor. Doe eens gek en trek er 5 minuten voor uit.
  • Wees eerlijk voor jezelf.
  • Voer de activiteit exact en precies en dus vooral met al je aandacht – mindfull! – uit.

Het is goed het vaker te doen. Je merkt waarschijnlijk al direct dat een tweede keer het je gemakkelijker af gaat én dat de ervaring zich verdiept.

Training

Tijdens een basistraining mindfulness leer je met deze en heel andersoortige oefeningen je bewust zijn op deze manier uit te breiden.
En als we het dan toch over zweverigheid en wondertjes hebben, juist deze oefeningen blijken te leiden naar de wetenschappelijk resultaten die overal ter wereld al 40 jaar lang rond getoeterd worden.

Lees ook
Bewezen effect
Voor als je wilt starten volgens plan
Waarom mindfulness voor jou toch echt niet werkt

En misschien uiteindelijk
Vind op plaats en datum een basistraining mindfulness bij jou in de buurt.

Je Kunt Je Bewust Zijn Van Het Poetsen Van Je Tanden En Je Kunt Je Tanden Bewust Poetsen

Geef een reactie