Waarom mindfulness niet werkt!

Natascha van der Linden is voor mij de blogger van 2015 met haar prachtige blog ‘Mindfulness werkt niet”.

‘Mindfulness is namelijk niet wat je denkt. Het is geen snelle oplossing om van je stress af te komen. Het is geen trucje wat je even toepast. Het is geen methode om je hoofd leeg te maken en ook geen manier om te ontspannen.’ Het is een lifestyle die we ons eigen kunnen maken, aldus Natascha.

Mindfulness werkt vaak niet omdat er een aantal grote beren op de weg staan die het ons lastig maken:

 • Je stelt geen prioriteiten. We vinden snel alles belangrijk. Maar dat betekent eigenlijk dat niets belangrijk is. Wat is écht belangrijk voor jou in 2016?
 • Je bent ongeduldig. Ons denken gaat snel, het leven om ons heen is snel. Maar alles wat je voor het eerst doet vraagt tijd, juist ook bij mindfulness omdat het daarbij gaat om een andere manier van leren. Als Veerkracht en Balans écht voor je belangrijk is in 2016, neem de tijd!
 • Je bent te streng voor jezelf. We leggen de lat hoog, vaak te hoog. De uitdaging van mindfulness is je niet bezig te houden met die lat maar met jezelf. Je eigen grenzen ervaren in plaats van denken wat zou moeten.
 • Je vecht tegen wat er is. Het gaat vaak niet zoals je je dat zou wensen of zoals je dat gepland had. Is daar tegen vechten de beste optie of zijn er andere mogelijkheden?
 • Je bent een doener. Stil zitten is niets voor jou, daar word je veel te onrustig van en je gaat onrust het liefst uit de weg. Maar als je écht een doener bent ga je met die onrust wat dóen in plaats van die onrust uit de weg te gaan! In een 8 weekse basis training leer je hoe je dat kunt doen.
 • Je houdt niet van dat zweverige gedoe. Die meditatie, die yoga, zweverig? Je kunt alleen jezelf overtuigen, ik ga mij er niet druk over maken als je vindt dat het zweverig is terwijl je vermoedelijk niet weet waar je het over hebt. Ik wil je slechts verwijzen naar onderzoeksresultaten en de omarming van mindfulness door bedrijfsleven en verzekeraars.

En tenslotte zou een grote beer op je weg kunnen zijn dat je je waarschijnlijk te weinig beseft wat mindfulness op de lange duur kan opleveren. Dit besef kan je krijgen als je een beetje begrijpt wat mindfulness is. En begrijpen in de mindfulness is vooral ervaren.

Dus Werk aan de Winkel als Balans en Veerkracht dé uitdaging is voor 2016!
Kies een 8 weekse basistraining mindfulness uit het landelijk overzicht van 300 trainingen gerangschikt op datum en plaats

Bewezen effect.
Effecten mindfulness, evidence based.
Lees de blog van Natascha.

Mindfulness Is Niet Wat Je Denkt
Dit bericht heeft 1 reactie
 1. Ik was heel blij met de column die je linkt in je mail ‘Waarom mindfulness voor jou misschien niet werkt’. Die schrijfster slaat de spijker op de kop. Zo veel mensen willen een kunstje om snel even op te laden en dan weer door te kunnen gaan met de oude patronen. Ik kom hoogopgeleide drukke mensen tegen die mindfulness op een hele instrumentele manier wensen toe te passen, tussen alle hippe etentjes en belangrijke telefoontjes door. Aan mij de taak hen ervan te overtuigen dat dit niet werkt. Door tijdgebrek oefenen zij weinig. De helft mist ook een of meerdere sessies omdat zij geen tijd hebben. Of omdat ze op vakantie moeten naar Kenia of Peru. Zij hebben geen enkel contact met hun lichaam. Tijdens inquiry’s na de bodyscan ‘klagen’ zij dat de oefening voor hen niet werkt, want zij ervaren niets in hun lichaam. Twee minuten later hoor je ze dan in een andere context zeggen dat zij zo’n pijn in hun nek en schouders hebben… En ze blijven maar komen met vragen als ‘waar is die bodyscan goed voor’, ‘waarom doen wij zitmeditatie’. Of ze willen oefeningen zonder focus op de adem, want die adem voelt zo naar aan. En alle oefeningen moeten korter, als het aan hun ligt.
  En ze beweren allemaal dat zij zich fantastisch voelen, en alleen uit belangstelling een mindfulnesstraining doen.

  Maar de mindfulnesswereld doet er zelf ook aan mee. Het barst van de apps met snelle meditaties. En er worden tegenwoordig achtdaagse cursussen aangeboden voor psychologen om zelf trainingen te kunnen geven. Acht dagen! Deze mensen hebben geen enkele meditatie ervaring voor zij hieraan beginnen. Mindfulness wordt een supermarktproduct!

  Mopper mopper.

Geef een reactie